ALLEDANSRÄTTEN

närvaro i naturens  rum och frihet i den egna rörelsen

Blauba Danskollektiv har under 2024 arbetat i Valdemarsviks kommun genom residenset Möten i Dansen. Residenset syftar till att fördjupa och befästa kunskapen och erfarenheten av dans på en plats, genom mötet mellan professionellt konstnärskap, lokalt arrangörskap, den unika platsen och dess invånare.


Blauba har utvecklat och genomfört 23 aktiviteter, i form av föreställningar och workshops. Vi har dansat för och tillsammans med förskolor, äldreboenden, fritidsverksamheter, Kulturskolans elever, daglig verksamhet, konstnärer från kommunen och så självklart allmänheten i alla åldrar. Genom aktiviteterna har vi inspirerat Valdemarsviks invånare att på ett lekfullt sätt utforska dans och natur.


natur, möten och närvaro

Under året har vi medvetet och metodiskt arbetat för att närvara i hela Valdemarsviks kommun. Med särskilt fokus på närvaro i naturens scenrum och frihet i den egna rörelsen. Med våra workshops och genom föreställningen Dansbad har vi guidat och inspirerat kommunens invånare till att utforska sina egna rörelser. Vi har mött alla åldrar! Från två till nästan hundra år. Och vi slutar aldrig att förundras över dansens förmåga att få människor att stanna upp i stunden och öppna upp för nya upptäckter och erfarenheter. Under detta år har vi  blivit stärkta i vår övertygelse om att närvaron som finns i dansen lämnar människor med självkänsla, styrka, kraft och värme.

Alledansrättens olika aktiviteter

Dansbad - en utomhusföreställning och promenad för alla

DigiDANS - en digital dansgästbok med fokus barn och unga

Danspaus- workshop för och med hantverkare, konst- och kulturutövare

Dansstigar- en fördjupande dansworkshop från 16 år

Dansgympa- ett skogsinspirerat dansgympapass med fokus på glädje och gemenskap, för alla från 5 år

Utställning om Alledansrätten


En utställning som väcker flera sinnen och med en doft av skog.


När: 6-28 december 

Var: Valdemarsviks bibliotek

Pris: Fritt inträde


Fotografen Veronika Tybell har följt vårt arbete i Valdemarsviks kommun, som resulterade i en utställning i foto och film under december 2024 i Valdemarsviks bibliotek.


Nedan är en digital version av utställningen, med texter, ett urval av Veronikas foton och dokumentationsfilm. 

natur


Naturen har varit vår utgångspunkt, vårt redskap och scenrum under hela året, genom alla säsonger. Skog, hav, klippor, mossa, vass, bäck, stenar. Runda stenar, kantiga stenar. Vad för dans uppstår i naturens rum? Och hur kan vi kultra* likt stenar? Vi har bjudit in publiken till att upptäcka och dela vår research genom dansföreställningen Dansbad:


Dansbad bjuder in dig till en sinnlig promenad i skogen med inslag av dans och rörelse. Följ med och låt dig översköljas av naturens egna rörelser och intryck; hör du den knastrande torra mossan? En liten gren knäcks under din fot och en fågel flyger förbi ovanför. Kan du se naturens oändligt upprepande mönster, som spiralerna på snigelns skal och trädgrenarna som delar sig? Tre dansare leder vägen och guidar dina sinnen genom skogens rum. Längs vägen samspelar dansarna med naturens textur och dynamik och en dans uppstår. En dans som leker med stigens unika natur och smälter samman med de mosstäckta stenarna. 


Dansbad har spelats ute på Ekön i Gryt, på Banvallen i  Valdemarsvik, Fågelstigeen i Tryserum och i Sverkersholms äventyrliga skog. Dansbadavslutas med en fika, mitt i naturen efter föreställningens sista scen. Äldreboendena i Ringarum, Valdemarsvik och Gryt har fått besök av ett rogivande Dansbadanpassat för inomhusmiljö, självklart med den tillhörande fikastunden. Även Lovizagruppen och Serviceteamet i kommunen har fått ett alldeles eget Dansbad inomhus, med prasslande löv, stubbar, äventyrliga bergsbestigningar och en avslutande dansfest.


Liksom ett andetags självklarhet har dansen varit den stig som guidat oss i naturen.


Som ett konstverk i naturen” 

 Citat från publik efter Dansbad Banvallen


*kultra - lokalt uttryck för att rulla runt

möten


Det är viktigt att kaffet inte är lankt*. Vi hoppas innerligt att det kaffe vi bjudit på under året inte har varit lankt. Varje aktivitet vi genomfört har avslutats med fika, så det har varit en hel del kaffe. Fikastunden har varit en viktig del i vårt arbete med att skapa möjligheter till möten och samtal. Fikastunden har varit ett tillfälle för de vi mött att utbyta erfarenheter och reflektera över det vi gjort tillsammans. 


Vi har träffat totalt 600 personer under detta projekt, genom cirka 50 aktiviteter. Det innebär att ett genomsnitt för varje möte i dansen är 12 personer. Många möten i mindre grupper har skapat det utrymme som behövs för att faktiskt mötas. Vi känner att vi under en kort stund har lärt känna 600 personer som berikat oss med deras berättelser. 


Dessa möten har format hela projektet och blivit en del av hur Alledansrätten utvecklats. Det är inte enbart föreställningar och workshops som vi tänker på, utan exempelvis även de grupper vi träffat under vår skapandeprocess av Dansbad. Vi har promenerat tillsammans med Korpen och Tryserumsdamerna och pratat om dans, visat dans och låtit dem dansa. Vi minns med värme årets möten, med människor från alla generationer. Dansen är en outtömlig kraft som stärker gemenskap och kreativitet. Vi önskar bjuda upp varenda kotte till dans!


*lankt - svagt kaffe, utspädd, tunn, smaklös

närvaro


Under året har vi medvetet och metodiskt arbetat för att närvara i hela Valdemarsviks kommun. Med särskilt fokus på närvaro i naturens scenrum och frihet i den egna rörelsen. Med våra workshops och genom föreställningen Dansbadhar vi guidat och inspirerat kommunens invånare till att utforska sina egna rörelser. Vi har mött alla åldrar! Från två till nästan hundra år. Och vi slutar aldrig att förundras över dansens förmåga att få människor att stanna upp i stunden och öppna upp för nya upptäckter och erfarenheter. Under detta år har vi  blivit stärkta i vår övertygelse om att närvaron som finns i dansen lämnar människor med självkänsla, styrka, kraft och  värme.



"Åter tack för upplevelsen förra fredagen, jag har nog aldrig varit med om att 17 barn i skogen har lyssnat, slappnat av, hängt med, lockats, dansat, fascinerats och varit tillsammans i naturen som de gjorde tillsammans mer er!


Flera sånna fredagar tack!


Ni fick också oss pedagoger att stanna upp, förundras, se andra möjligheter, lyssna in, vara i dansen och se och uppleva naturen med våra sinnen! Tack för det med!


I går hittade vi en blå sten (som ni glömde) i skogen, där vid stora eken där vi avslutade dansen.


Den påminde oss och barnen om att prata om när ni var hos oss!!” 

Citat från förskola efter Dansbad förskola

Tack till


Under 2024 har vi fördjupat dansens roll i Valdemarsviks kommun. Genom att kombinera professionellt konstnärskap, lokalt arrangörskap, Valdemarsviks unika miljö och dess invånarna, har vi skapat möten som stärker gemenskap och kreativitet. Detta hade inte varit möjligt om det inte vore för alla fantastiska människor vi mött och samarbetat med under året.


Tack till arbetsgruppen, som består av Valdemarsviks Riksteaterförening, Hållplats Konst- och kulturförening, Riksteatern Östergötland, Valdemarsviks kommun och Region Östergötland. 


Tack till alla vi mött och som på olika sätt bidragit till Alledansrätten.  Särskilt tack till Oskar  Österholm &  Sverkskog,  Kajsa Norrby,  Tryserumsdamerna, Korpen, WIF, Ann-Sofie Malmström Zschaeck, Viktor Lenper och Valdemarsviks Sparbank.


Till personalen på Valdemarsviks bibliotek, som alltid ställt upp, vill vi rikta ett extra stort tack för all hjälp under året.


Tack till Poul och Maria Harryson för ert orubbliga stöd och engagemang, för samtal och för allt.

Alledansrätten är en del av Möten i Dansen, som genomförs med stöd av Region Östergötland och i samarbete med Riksteatern Östergötland, Valdemarsvikskommun, Valdemarsviks Riksteaterförening och Hållplats konst- och kulturförening.